Η νέα γενιά του cinema

Η μαγευτική τέχνη του κινηματογράφου δεν μένει, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να μένει, στάσιμη 
αλλά εφευρίσκει συνεχώς νέους τρόπους, ανακαλύπτει νέα ταλέντα και προωθεί πρωτότυπες ιδεές για να μας καθηλώνει μπροστά στις "ασημένιες" οθόνες.

Τα παρακάτω ονόματα το έχουν καταφέρει ήδη...



Ο νέος ζεν πρεμιέ - Ryan Gosling

Ευκολάκι. Δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος από τον Ryan Gosling, ο οποίος θεωρείται άξιος διάδοχος του George Clooney. Ο ηθοποιός που ήρθε για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε μία φιλόδοξη και αριστουργηματική παραγωγή, λες και δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί έξω.

Τι και αν έχει αποδοκιμαστεί για τις (ανέκφραστες) εκφράσεις του. Τι και αν κάθε ερμηνεία του βγάζει κάτι του στυλ "γιατί με πίεσαν οι γονείς μου να γίνω ηθοποιός; Αφού τα λογιστικά είναι η μεγάλη μου αγάπη. Πότε θα τελειώσει και αυτό το γύρισμα να συμπληρώσω καμιά φορολογική δήλωση!"

Όλα αυτά, δεν φαίνεται να επηρεάζουν το γενικό αίσθημα του Hollywood, το οποίο τον έχει ανακηρύξει "από μηχανής Θεό" του. Ταιριάζει και με το νέο του ρόλο στο "The place beyond the pines".



Η νέα femme fatale - Jessica Chastain

Ο όρος "femme fatale" είναι κατά τι παρεξηγημένος, οπότε σπεύδουμε να εξηγηθούμε.

Femme fatale είναι αναμφισβήτητα η Megan Fox στην προσωπική της ζωή, femme fatale είναι έως και η Meryl Streep στην κινηματογραφική της διάσταση.

Μέχρι που γνωρίσαμε την Jessica Chastain που μπορεί να φέρει τις δύο διαστάσεις σε μία και να κάνει και διάφορα άλλα μαγικά που χρήζουν ταμπεραμέντου, θεϊκής ομορφιάς και πλούσιου ταλέντου.

Ένα από αυτά θα είναι ο ρόλος της ως Lady Diana που, αν και δύσκολα, αναμένεται να μας κάνει να ξεπεράσουμε την ερμηνεία της στο "Δέντρο της Ζωής" για το οποίο βραβεύεται ακόμα.



Το νέο παιδί θαύμα - Chloë Moretz

Η φοβερή πιτσιρίκα που στην ταινία Kick-ass έσπαγε στο ξύλο αδίστακτους κακοποιούς και υπέμενε τις υπερβολικές εκφράσεις του Nicolas Cage.

Η 14χρονη Chloë Moretz έχει κάνει το Hollywood να παραληρεί και διάσημους σκηνοθέτες να την συμπεριλαμβάνουν σε όλα τα φιλόδοξα projects τους.

Η Chloë, αφού εμφανίστηκε στις ταινίες "500 Days of Summer" και "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα", έκανε το μεγάλο μπαμ (κυριολεκτικα και μεταφορικά) με τη συμμετοχή της στην ταινία Kick-Ass, υποδυόμενη μια μικρή υπερηρωίδα.

Η επόμενη επιτυχία ήρθε με την ρομαντική ταινία τρόμου "Let me in". Στη συνέχεια "στρατολογήθηκε" από τον Martin Scorcese για το οσκαρικό φαβορί "Hugo".

Ο όρος παιδί-θαύμα ταιριάζει απόλυτα στην έφηβη πλέον Chloë, ενώ αναμένουμε με αγωνία τα επόμενα κινηματογραφικά της βήματα. Α θα παίξει και στο Dark Shadows του Tim Burton, δίπλα στους Johnny Depp και Michelle Pfeiffer...



Ο νέος comedian - Kristen Wiig

Φανταζόσουν ποτέ ότι στα χνάρια ενός Jim Carrey θα βάδιζε επάξια μια γυναίκα; Η Kristen Wiig έχει μάλλον βαλθεί να μας πείσει επί αυτού, γράφοντας και πρωταγωνιστώντας στο "Bridesmaids", για το οποίο κέρδισε μια Χρυσή Σφαίρα, ενώ εκκρεμεί και μία υποψηφιότητα Όσκαρ για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.

Κατά τ' άλλα, εμφανίζεται στο Saturday Night Live από το 2005. Βασικά, πλακίτσα κάνει (και κυριολεκτικά και μεταφορικά).



Ο νέος blockbusteras - J.J.Abrams

Ο blockbusteras σκηνοθέτης και παραγωγός είναι έννοια συνυφασμένη με το Hollywood και το cinema γενικότερα. Πάντα υπήρχε ένας Spielberg, ένας Cameron, ένας Lucas. Ένας Cecil B. DeMille.

Φυσικά ο τίτλος δεν είναι εύκολος να αποκτηθεί. Ένας σκηνοθέτης που έβγαλε μια τεράστια επιτυχία και μετά χάθηκε από προσώπου γης δεν θεωρείται blockbusteras.

Χρειάζεται να σου "βγει το όνομα". Να έχεις προετοιμάσει το κοινό με τέτοιο τρόπο, που όταν πηγαίνει να παρακολουθήσει ταινία σου, να ξέρεις ακριβώς τι θα δει.

Όπως αρχίζει να συμβαίνει με τον J.J. Abrams. Με ταινίες, όπως το "Mission Impossible III", την κινηματογραφική μεταφορά του "Star Trek" και τον φόρο τιμής στο cinema του Spielberg, "Super 8", ο J.J. ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον δικό του "τιτανικό".

Α, είναι και ο δημιουργός άπειρων τηλεοπτικών σειρών. Μεταξύ αυτών και του Lost, αν έχεις ακουστά...



Ο νέος horror master - James Wan

Το Hollywood (και εμείς) λατρεύει τον κινηματογραφικό τρόμο. Απόδειξη τα χιλιάδες subgenres, αυτού που χοντρικά περιλαμβάνεται στον όρο θρίλερ.

Έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην χρίσουμε και τον νέο "master του τρόμου", ο οποίος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον James Wan.

Πριν ρωτήσεις ποιος, θυμήσου πόσες νύχτες κοιμήθηκες με ανοιχτό το φως, ή δεν κοιμήθηκες καθόλου, από φόβο μην ξυπνήσεις φυλακισμένος σε βρωμερό υπόγειο και να έπρεπε να αυτοακρωτηριαστείς για να επιβιώσεις.

Ω ναι, ο Wan είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις ταινίες Saw και πίσω από την ανατριχιαστική μαριονετα του Jigsaw.

Στο πιο πρόσφατο "τερατούργημά" του (με την καλή έννοια) προσέθεσε και το στοιχείο του υπερφυσικού, το οποίο πάντα προσφέρει περισσότερα πεδία εκμετάλλευσης των σκοτεινών σημείων του ανθρώπινου υποσυνείδητου.

Έτσι προέκυψε το Insidious, μία από τις τρομακτικότερες ταινίες των τελευταίων μετά, αντάξια της "Κατάρας".

Με τρεις νέες ταινίες στην ατζέντα του, ο Wan κέρδισε επάξια το πιο δυνατό ουρλιαχτό μας!



H νέα τάση - Κάν'το όπως στο Hangover

Αναμφισβήτητα, η έκρηξη που προκάλεσε το πρώτο Hangover (δικαιολογημένα και μη) δεν είχε απλά ως συνέπεια ένα sequel, αλλά και ένα κύμα κωμωδιών με στοιχεία ελαφράς περιπέτειας και αναπόσπαστο clue μια παρέα κολλητών.

Θέλεις αντρική παρέα όπως στα "Αφεντικά για σκότωμα" ή γυναικεία όπως στο "Bridesmaids";

Το άμεσο μέλλον είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί κι άλλες παρεϊστικες περιπέτειες με γέλιο (;) και μάλιστα όχι σε ευκαταφρόνητα budget.

Το συγκεκριμένο είδος κωμωδίας έρχεται να αντικαταστήσει την τάση των τελευταίων ετών να μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη ιστορίες με δράκους, χόμπιτ, Μέση Γη και ήρωες επιλεγμένους από το πεπρωμένο.



Το νέο franchise - Hunger games

Το 2011 σηματοδότησε και το τέλος του Harry Potter. Σίγουρα μπορούμε να ισχυριστούμε πως τα '00 ήταν η εποχή των μεγάλων franchise.

"Ο άρχοντας των Δαχτυλιδιών", το "αγόρι που έζησε", ακόμα και τα λαμπυρισμένα vampires του Twilight, δίνουν μια εικόνα του τι μπορεί να κάνει το Hollywood όταν έχει κέφια (δε συγκρίνουμε τον ΑΡΧΟΝΤΑ με το Twilight, μην τρομάζετε).

Το νέο πολλά υποσχόμενο franchise είναι φυσικά το Hunger Games, το οποίο θέλει να αναπληρώσει το κενό που δημιουργείται.

Με στόρι όχι εξαιρετικά πρωτότυπο και με τη συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου να κατηγορείται για ξεδιάντροπη αντιγραφή, το hunger games πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το νέο κινηματογραφικό φαινόμενο (βλέπε Rowling!)



Ο νέος master των soundtracks - Michael Giacchino

Ίσως η μοναδική κατηγορία, στην οποία μπορούμε με βεβαιότητα να αναφέρουμε ποιον διαδέχεται ο της next generation.

Φυσικά τον ανυπέρβλητο John Williams (του Indiana Jones, της Λίστας του Σίντλερ, του Ε.Τ., του, του, του) που μόνο μετά θάνατον θα μπορούσε, έτσι κι αλλιώς, να χαρακτηριστεί πρώην.

Ο τιμιότατος Michael Giacchino, το νέο αίμα, έχει διαπρέψει σε παραγωγές της Pixar (βλέπε Cars 2 και The Incredibles που όπως λέει και ο Δημητρόπουλος "έπαιξε" με τζεϊμσμποντικά μοτίβα), πήρε Όσκαρ για το Up, ενώ έντυσε και το τελευταίο Mission Impossible 4 και πρώτο του Brad Bird.



Ο νέος b-star - Michael Cera

Αυτός ο τρισχαριτωμένος έβηφος του Juno, του Superbad και του Scott Pilgrim δεν θα γίνει ποτέ (μεγάλος, σοβαρός) αστέρας του Χόλιγουντ.

Δεν είναι το calibre του ρε παιδί μου, όπως θα έλεγε κι ένας αγγλομαθής. Κι επίσης, όλο τον ίδιο ρόλο κάνει.

Δηλαδή, όταν πάει 45, θα παίζει ακόμα τον έφηβο που παλεύει να πάρει μπύρες από το σούπερμάρκετ;

Κλασική περίπτωση Matthew Broderick, μυρίζομαι. Κι ο τελευταίος, μεγάλος β' σταρ, παντρεύτηκε τουλάχιστον μια Sarah Jessica Parker. Ο Cera τι θα απογίνει με ένα καφάσι μπύρες αγκαλιά;



Ο νέος macho χαρακτήρας - Jason Momoa

Ο Sylvester Stallone και ο Arnold Schwarzenegger έχουν συνταξιοδοτηθεί προ πολλού, ενώ ακόμα και ο Jason Statham μοιάζει χτεσινός.

Το Hollywood, όμως δεν μπορεί να κάνει χωρίς τον badass χαρακτήρα του, χωρίς τον σκληρό, τον macho, τον επόμενο Chuck Norris.

Έτσι εμφανίστηκε ο Jason Momoa. Ποιος είναι αυτός; Μα ο σύγχρονος Conan φυσικά!

Μετά από την βάρβαρη ερμηνεία του στο τηλεοπτικό φαινόμενο "Game of Thrones", όπου κυρίως έδερνε και μούγκριζε, ο Jason υποδύθηκε ίσως τον πιο άγριο, τον πιο υποβλητικό χαρακτήρα της pop culture.

Τον "Κόναν τον Βάρβαρο".

cosmo
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου